Valpen i världen!

“Din valp måste träffa allt och alla, socialisering, och vänja sig vid alla miljöer!” “Nej, valpen måste vara hemma i totalt lugn och absolut inte utsättas för något nytt!” “Du är inte klok, du kommer att förstöra valpen!” “Nej, du är inte klok och kommer att förstöra valpen!”

Känner du igen det? Om du varit på väg att skaffa valp någon gång är risken stor att du gör det… De flesta valpköpare blir överösta av minst sagt bestämda upplysningar om hur de måste göra med valpen – och vad som händer om de misslyckas med att göra exakt så. Det är lite stressande, inte minst eftersom råden ofta dramatiskt motsäger varandra – men alla är helt överens om att om du gör på fel sätt så kommer valpen att vara förlorad för all framtid och ni blir alla olyckliga. Hurra!

Socialisering

Så vart kommer allt det här ifrån? Socialisering handlar om forskning som visat att valpar har “fönster” i sin mentala utveckling där de är väldigt socialt öppna. Det betyder att i dessa faser tenderar de att anta att nya upplevelser är helt normala och rätt trevliga. De är alltså öppna för att lära sig hur världen fungerar, både vad gäller att träffa nya kompisar och uppleva nya miljöer. Aha, då måste det väl vara en bra idé att knö in så mycket nytt man bara hinner alltså!?

Nja… Socialiseringsfaserna är inte fullt så enkla som de ofta beskrivs (“allt valpen upplever innan 16 veckors ålder kommer den att gilla och vara helt cool med”), och det går inte heller att förutsäga vilken fas valpen kommer att vara i vid vilken ålder – inte efter de allra första, blinda veckorna hos mamman. En anledning att vi ofta hämtar valpar vid 8 veckors ålder är för att de fortfarande ska vara socialt öppna när de kommer till sitt nya hem och ska lära känna sin framtida miljö och sin nya familj. Och det stämmer, vid 8 veckor kan det absolut vara rimligt att anta att valpen fortfarande är socialt öppen.

Men. Rädsloreaktioner, dvs när valpen lär sig av att bli rädd för läskiga saker, startar runt ca 6 veckors ålder (det varierar redan här en hel del beroende på bland annat ras) och pågår alltså samtidigt. Rädsla är en väldigt viktig känsla, det är genom att bli rädd för saker som vi kan överleva! Det betyder att saker valpen tidigt lär sig vara rädd för lämnar väldigt varaktiga minnen.

Balansera

I princip handlar hela bråket alltså om att båda sidor har rätt. På sitt sätt. Det är väldigt, väldigt bra att låta valpen uppleva massor av saker när den är ung. Från det du hämtar valpen från kenneln till dess den är någonstans runt 12-16 veckor är den förmodligen socialt öppen för nya upplevelser. Ska den tycka att cyklar, höns, bussar och farmor är bra grejer är det väldigt smidigt att tidigt låta det vara en del av livet.

Samtidigt är valpen beredd på att lära sig att saker kan vara farliga. Och om allra första gången valpen ser en höna blir den riktigt rädd? Då kommer det minnet att sätta sig djupt, och det blir mycket svårare att hantera höns i framtiden…

“Men åååååååh! Vad ska jag göra då!? Hur ska jag veta!? Finns det ingen som bara kan ge mig några raka svar!?”

“Men herrejistanes då! Det verkar finnas liv på andra sidan stängslet!”

Valpen vet

Jodå… Fråga valpen! Varje underbar liten valp är sin egen individ, med sina egna förutsättningar. Socialiseringsfönster och rädsloperioder i all ära, men experten är den som upplever alltihop. Det bästa är att låta valpen uppleva så mycket som möjligt, så tidigt som möjligt, i den takt valpen vill. Och “mycket” i det här sammanhanget betyder inte att vi går ner och sätter oss på Centralen i fem timmar, tänk på det mer som smakportioner till bebisar. Tyckte du om en människa? Här kommer en till, nästan likadan fast lite annorlunda. Tyckte du om den med men är lite mätt? Då kan du smaka på en ny imorgon kanske.

(Det är ju en valp. Smaka på människor lär vara exakt vad den gör…)

Knepet är så enkelt – och svårt! – som att vara uppmärksam på vad valpen faktiskt säger om sina upplevelser. Problemen uppstår när vi tänker “ska” och “måste”. Då är risken stor att vi tvingar valpen in i situationer där den inte alls känner sig trygg, och istället för en trevlig ny upplevelse blir det hemskt och fel.

Vill du ha en riktigt bra start på ett helt liv tillsammans? Vi vet inget bättre sätt än VALPVERKSTAN.

Du kanske också gillar…

Rockets första lektioner

Rockets första lektioner

Vad är viktigast för valpen att lära sig? Det beror på vem du frågar. För mig handlar det i stora drag om: Världen är...

Första veckan med Rocket

Första veckan med Rocket

Måndag Roadtripp till Stockholm för att hämta Väldigt Liten Valp. Sex timmar upp, sex timmar hem. Rocket placerade sig...

Roadtripp med valpbesök!

Roadtripp med valpbesök!

I lördags var vi på roadtripp. Stockholm tur och retur för att träffa valpkullen på kennel Ooo, och för första gången...

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *