Roadtripp med valpbesök!

I lördags var vi på roadtripp. Stockholm tur och retur för att träffa valpkullen på kennel Ooo, och för första gången träffa Ooo B Rockin Like Skydancer Pony, eller som han kommer att kallas: Rocket!

Han är uppkallad efter tvättbjörnen i Guardians of the galaxy, som råkar min favoritkaraktär i Marvels universum:

Rocket Raccoon och valpen Rocket har inte jättemycket gemensamt (vad jag har sett hittills) – Rocket Raccoon är ganska aggressiv och lättstött medans valpen Rocket är gladlynt, sorgfri, och bråkar inte i onödan. Jag hoppas att han istället får Rocket Raccoons påhittighet, lojalitet, intelligens, övertygelse om sin egen förträfflighet och envishet, det är egenskaper jag gillar i en hund!

Hur väljer man?

Vad man vill ha i en valp är givetvis väldigt individuellt! Så här tänker jag:

Jag vill ha en glad, charmig, självsäker och påhittig individ. Någon som tar livet med en klackspark och är trygg i sig själv. Han kommer ju att hänga med på en hel del äventyr (det gör alla mina hundar) och även om det aldrig finns några garantier så har Rocket från början visat en positiv syn på livet. Så länge det finns mat har han varit nöjd (störst i kullen, VÄLDIGT matmotiverad!). När hans syskon har gnabbats har han varit chill – gärna lekt men inte svarat på när hans systrar fräst åt honom. Han verkar orädd och stabil, egenskaper som är viktiga när man följer med sin människa lite överallt och hittar på lite vad som helst.

När vi väl träffades var det främst tre saker som vann mig totalt:

  1. När mamma Peach snodde leksaken vi börjat leka med gick han snabbt över till att leka med min hand när jag bjöd in honom. Genom att bitas. Hårt. Han har aldrig lärt sig att händer inte är några leksaker och gick med liv och lust in i den nya intressanta leken som erbjöds! Ingen tvekan.
  2. Uppe i mitt knä ville han upp i ansiktet för att slicka och bitas överallt – som valpar gör. När jag skrattade och försiktigt värjde mig gick svansen igång på allvar! Ju mer jag skrattade desto roligare hade han. Och jag. Att min hund går igång på att jag skrattar – DET är något jag uppskattar!
  3. Peach lekte ofta och gärna med sina telningar, med valpen liggandes på rygg och hon lekbitandes över. Rocket tyckte att det var superkul! Väldigt balanserad, svarade precis lagom för att leken skulle fortsätta vara just rolig, och när mamma blev distraherad försökte han direkt få igång leken igen.

Medbestämmanderätt

Jag funderar så klart en del på vad jag vill erbjuda Rocket för att hans liv ska bli så bra som möjligt. Trygghet, kärlek, kompisar, aktivering – sådant är ju självklart.

Vad jag tror har ändrats lite från när jag skaffade valp senast (åtta år sedan) är att jag verkligen, verkligen vill ge mina hundar medbestämmanderätt. De får vara med och ta beslut runt vad vi gör (inom rimliga gränser – Midori får tex inte så mycket mat som hon egentligen vill ha eftersom hon då hade rullat fram). Vad vi tränar, var vi promenerar, när de är ute eller inne, var de sover, etc. Så mycket jag kan ge dem.

Jag vet att Rocket är en pysslig kille, någon som hittar på en massa egna grejer. Jag ser verkligen fram emot att få lära känna honom och uppmuntra hans idéer om vad vi ska hitta på tillsammans! Jag TROR att vi kommer att rikta in oss på freestyle/HtM, men vad vet jag?

Att leva med hund ska vara en dialog där vi tar gemensamma beslut, inte en monolog där jag berättar för hunden vad som gäller. Ibland måste jag bestämma, och ibland behöver jag ta ut på tillits-kontot (tex vissa veterinärbesök) så det gäller att det är välfyllt, men för det allra mesta går det att bygga saker på samarbete och låta hunden ha en egen röst och egna åsikter. Jag låter mig mer än gärna bli ”manipulerad” av mina hundar, och jag hoppas att Rocket kommer att utnyttja den möjligheten från start. Jag vill ge honom kontroll över vad som händer i hans egna liv helt enkelt!

Hela busligan, Rocket längst till höger.

Jag lovar…

Lilla pyre, du är hett efterlängtad. Jag lovar att göra mitt yttersta för att världen ska bli din lekplats. Jag önskar att du ska förbli övertygad om att dina val är de bästa, alla du möter är dina vänner, och alla nya platser är partyplatser. Jag vill bli din bästa tvåbenta lekkamrat (möjligtvis får jag dela den platsen med Ulrika), och hoppas att våra äldre hundar blir din nya fyrbenta familj.

Kort sagt: jag lovar att göra mitt yttersta för att ditt liv ihop med mig ska bli precis så fantastiskt som varje hund förtjänar!

Du kanske också gillar…

Rockets första lektioner

Rockets första lektioner

Vad är viktigast för valpen att lära sig? Det beror på vem du frågar. För mig handlar det i stora drag om: Världen är...

Första veckan med Rocket

Första veckan med Rocket

Måndag Roadtripp till Stockholm för att hämta Väldigt Liten Valp. Sex timmar upp, sex timmar hem. Rocket placerade sig...

Förbered för valpen

Förbered för valpen

Valp på väg? Hunderbart! Här kommer lite tips om vad du kan fixa med i hemmet redan innan valpen hunnit sätta sin tass...

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.