Rockets första lektioner

Vad är viktigast för valpen att lära sig?

Det beror på vem du frågar. För mig handlar det i stora drag om:

 1. Världen är en cool plats
 2. Jag kan påverka min omgivning med vad jag gör
 3. Det finns gott om belöningar, MASSOR av olika sorter
 4. Matte har kontroll över en stor mängd av de där belöningarna
 5. Jag kan träna matte att dela ut de där belöningarna

Upprepa i olika miljöer, med olika störningar. Det, för mig, är grunden.

Världen är en cool plats!

Om valpen är trygg i miljön och är intresserad av att få belöningar att hända så är vi liksom halvvägs framme! Nu är det mer en fråga om att kontrollera de där belöningarna och finjustera punkt 5: vilka beteenden leder till belöning?

Lära att lära

Med Rocket har jag fått väldigt mycket av de första delarna gratis, jag tackar och tar emot!

Därför har jag tidigt kunnat lägga tid på att utveckla steg fem. När det kommer till träning är mitt mål en hund som är aktiv och initiativtagande, som tycker att träning är roligt, och som är övertygad om sin egen förträfflighet – testa tillräckligt så KOMMER det att löna sig. Jag vill tidigt bygga in kreativitet och uthållighet. Blir det en hund som är ”enkel” i vardagen? Hell no! Men det blir en hund som är väldigt, väldigt rolig om man gillar att träna – och som har väldigt, väldigt roligt.

Jag vill tidigt få in:

 • Variation i belöningar – godis, lek, socialt, olika servering, olika sorters lek, aktivt och passivt.
 • Fånga beteenden, sådant som hunden redan gör. Fånga med en belöning så gör hunden det oftare.
 • Självkontroll. Med en aktiv valp lite mer av den varan. Rocket tränar mängder av självkontroll på olika sätt: omvänt lockande, stadga i position, vänta på leksak… Han är en VÄLDIGT aktiv och gå-påig valp och behöver balanseras lite.
 • Shaping. Hunden gör – jag markerar och belönar. Hunden driver träningen. MYCKET tankeverksamhet!
 • Target. Här behöver jag ju först lära in de targets jag vill använda – handtarget, tasstarget och targetpinne är de första. Sedan använder jag dem för att lära in nya beteenden.
 • Lyssna efter första markören, repetera det som lönar sig. Jag sätter inte på signaler förrän beteendet redan finns där. Innan dess är det liksom inte lönt.
 • Ord har betydelse. Jag sätter signal på sådant som hunden har lätt för, mer för att börja bygga förståelsen för att det jag säger betyder något och är värt att lyssna efter än något annat i detta läget.

Exakt VAD jag tränar är mindre viktigt, det här handlar om övergripande saker jag vill att hunden ska förstå. Att lära sig lära helt enkelt!

Fotosession = träning i att vara stilla och titta på kameran!

Våra första övningar

Med just Rocket har jag påbörjat följande (inget är på något sätt ”klart”, jag vill ha en bred beteendegrund innan vi lägger på någon som helst precision):

 • Handtarget
 • Tasstarget
 • Bakdelskontroll med backa och klossträning
 • Startsignal på rörligt underlag (han ger startsignal = underlaget rör sig)
 • Sitt
 • Följ mig – baklänges marsch, högersida, vänstersida
 • Stadga i sitt
 • Självkontroll
 • Targetpinne
 • Ta på selen (sticka huvudet genom huvudhålet)
 • Startsignal på att bli buren (han ger startsignal = jag lyfter)
 • Vara i hage när Midori tränar (SVÅRT!!!)
 • Åka bil i bilbur
 • Komma när jag säger hans namn
 • Kontaktövningar på valpkurs
 • Fyra tassar i en låda

Och under tiden har vi på köpet tränat:

 • Träningsstruktur
 • Transporter
 • Snabb start till leksak
 • Hitta godis som kastas
 • Träna på olika platser
 • Träna med olika störningar
 • Släppa leksak på ”tack”
 • Olika markörer, jag vill kunna använda både klick och ”yes”

Vi tränar i korta pass, ofta med hans mat som belöning. Här är ett litet shapingpass, fyra tassar i en låda, när jag sitter och jobbar:

Man hinner med mycket på några minuter!

Väldigt mycket av det vi gör kommer naturligt i vardagen, jag bara tar tillvara på tillfällena. Ser till att ha tid när selen ändå ska på, tränar följ mig under promenaderna, inkallning när han är ute och leker, osv. De mer uppstyrda små passen är kravlösa och lekfulla, gränsen mellan ”lek” och ”träning” suddas ut. Han tror att han tränar mig, jag tror att jag tränar honom. Win – win!

Du kanske också gillar…

Första veckan med Rocket

Första veckan med Rocket

Måndag Roadtripp till Stockholm för att hämta Väldigt Liten Valp. Sex timmar upp, sex timmar hem. Rocket placerade sig...

Roadtripp med valpbesök!

Roadtripp med valpbesök!

I lördags var vi på roadtripp. Stockholm tur och retur för att träffa valpkullen på kennel Ooo, och för första gången...

Förbered för valpen

Förbered för valpen

Valp på väg? Hunderbart! Här kommer lite tips om vad du kan fixa med i hemmet redan innan valpen hunnit sätta sin tass...

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.