Förbered för valpen

Valp på väg? Hunderbart! Här kommer lite tips om vad du kan fixa med i hemmet redan innan valpen hunnit sätta sin tass där, för att göra valptiden så trevlig (och säker) som möjligt.

Den första tiden med valp kan vara lite…påfrestade. Speciellt om det är första hunden och man är helt oförberedd på den rena förstörelselustan som vissa valpar har, kombinerat med absolut noll kännedom för sina egna gränser. (Det går utmärkt att stå handfallen även om det är valp nummer två, tre eller fyra också för den delen. Valpar är olika!) Fyra egna valpar plus nära inblandning med andras valpar har gett mig mängder av knäppa historier som är roliga först i efterhand, och jag har lärt mig en hel del om vad man kan göra för att behålla både sitt förstånd och sitt hem någorlunda intakt.

Rädda ditt hem

Valpar utforskar världen med munnen. De förstår inte vad som är farligt att tugga på, vad som är dyrt att ersätta eller vad som är ett elände att städa upp.

Regel nummer ett är: se till att ta bort allt som är dyrt eller som du är rädd om, farliga saker SKA vara utom räckhåll. Och valpar har betydligt större räckvidd än man tror!

Kompostgaller eller barngrindrar är förhoppningsvis effektiva för att kunna stänga av mer ömtåliga delar av huset. Det tog två år innan Midori hade tillgång till andra delar av huset än vardagsrummet (som är helt hundanpassat) när ingen var hemma, och dörren till badrummet var ALLTID stängd efter ”shampoo-incidenten”. Hon lärde sig snabbt att öppna dörrar, vilket betydde att handtagen vändes uppochner – öppna uppåt klarade inte ens hon av.

Sladdar måste vara utom räckhåll för valptänder. Valpen kommer att vilja smaka. Det kan sluta illa.

Uttråkade valpar utvecklar ibland en passion för böcker – det ritschar så roligt när de omvandlas till konfetti! Likadant med toapappersrullar som enkelt kan spridas över ett helt hus. Se till att valpen har alternativ att sysselsätta sig med, tuggben och leksaker som den får lov att bita hejvilt i.

När det kliar i tänderna råkar möblerna illa ut. Och ibland väggarna. Min lösning var att ge valpen tillgång till en tillåten möbel (en träpall som jag hade som ben till skrivbordet). Det hjälpte faktiskt – hon valde att gnaga på den istället för på andra möbler för det allra mesta, och när hon råkade ta fel var det enkelt att flytta henne rätt. Träpallen var billig och enkel att byta ut när gnagperioden började gå över – de flesta hundar slutar när de är runt året, för vissa tar det lite längre tid med väldigt få vuxna hundar tuggar sönder grejer på samma sätt.

Elektronik luktar av händer – supersmaskens! Fjärrkontroller och mobiltelefoner är väldigt utsatta för valptänder och det blir dyrt! Plocka undan. Förvara i stängda lådor. Det går att beställa nya fjärrkontroller till det mesta, men det kan vara knepigt att hitta rätt plus att det tar lite tid. Mobiltelefonen är det bara att sörja och begrava. Ja, jag pratar av egen erfarenhet…

Valle, mördare av elektronik.

Rädda din valp

Valpar har noll kroppskännedom och vet inget om höjder eller kanter eller vad som faktisk är riktigt farligt. NOLL självbevarelsedrift!

Stäng därför av trappor och se till att bord inte går att ta sig upp på. Jag har en vän vars hund hoppade utför en parkering på ett hustak på andra våningen, till synes övertygad om att den skulle landa perfekt. Det gjorde den inte. Den lever och har hälsan, men brutna framben tar tid att läka.

Valpar är mästare på att krångla sig ur halsband och sele, välj något som verkligen passar och säkerhetskoppla gärna i både och tills du känner dig säker. En rädd valp är ofta okontaktbar och springer på helt fel håll!

Golv är hala, valpars leder är mjuka. Iväg till en billig loppis och köp ett gäng mattor till golven så att valpen inte halkar. Välj tvättbara eller slängbara, de kommer att bli kissade på förr eller senare.

Ta ut semester. En valp varken bör eller faktiskt får lämnas ensam hemma mer än kortare stunder – MYCKET korta i början! Den är en bebis, den behöver tryggheten hos sin nya familj.

Rädda ditt förstånd

Förbered dig mentalt på att valptiden ÄR jobbig. Den är fantastisk och rolig och mysig, men den är jobbig. Tack och lov håller den inte på i evighet!

Läs på ordentligt om både valpar i allmänhet och rasen du valt på förhand. Anmäl till en valpkurs.

Och slå en koll på vår online valpkurs, ValpVerkstan! Den ger en riktigt bra start för ert framtida liv. Faktiskt.

Är det verkligen så illa?

Ja, för vissa av oss. Men långt ifrån för alla! Det finns mönstervalpar som aldrig tuggar sönder något, är rumsrena från dag ett och sover hela natten. Har vi hört.

Men det är ju säkrare att rusta sig för snöstorm även om det bara blir ett duggregn än tvärt om!

Vad behöver man handla?

Det beror lite på om du gillar att shoppa eller inte… 😁

Lägg hellre pengar på en bra sele och en rejäl lina än på en fancy hundsäng, valpen kommer att kunna sova i ett gammalt täcke eller ännu hellre i din säng. Självklart ska den ha liggplatser, men en dyr biabädd blir lika uppäten som en billig dyna.

Matskål och vattenskål som tål att skuffas runt är bra. Inget snyggt porslin, gå på hållbara och lättdiskade grejer.

Spara in på leksakerna, valpen kommer antagligen att uppskatta en gammal strumpa lika mycket. Lägg hellre de pengarna på tuggben av bra kvalitet och en lickimat att lugna ner sig med.

Glöm inte försäkring! Ja, det kostar pengar. Men om olyckan är framme så är veterinärbesök svindyra, och du MÅSTE enligt lag gå till veterinären med en hund som har ont eller mår dåligt. Hamna inte i en situation där du inte har råd att kanske rädda livet på din fyrbenta bästa vän.

Ett litet husapotek är inte heller fel.

Hej! Jag är full av bus och har ingen hyfs alls. Och du älskar mig ändå!

Allt detta till trots

Valptiden är speciell. Att få lära känna en ny individ, följa dess utveckling, bygga relation, hitta, samarbetet… Det är magiskt. På riktigt.

Valptiden är kort. Glöm inte att njuta!

Du kanske också gillar…

Rockets första lektioner

Rockets första lektioner

Vad är viktigast för valpen att lära sig? Det beror på vem du frågar. För mig handlar det i stora drag om: Världen är...

Första veckan med Rocket

Första veckan med Rocket

Måndag Roadtripp till Stockholm för att hämta Väldigt Liten Valp. Sex timmar upp, sex timmar hem. Rocket placerade sig...

Roadtripp med valpbesök!

Roadtripp med valpbesök!

I lördags var vi på roadtripp. Stockholm tur och retur för att träffa valpkullen på kennel Ooo, och för första gången...

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *