Valplek på rätt sätt!

Jag har roat mig med att leta rätt på några gamla lekfilmer från när Midori var liten. Som vanligt när jag tittar på gammalt material (filmerna är snart åtta år gamla) så slås jag av att jag hade gjort saker lite annorlunda idag. Varför? Därför att jag vet mycket mer idag än jag gjorde då, både om valpars kroppar och valpars psyke.

Bra lek

Valpar behöver leka. Bra lek lär valpen umgås med andra hundar, den får träna på hundspråk och att respektera andra individer. Den utvecklar sin kropp. Och det är KUL! Valpar ska ha roligt, de ska lära sig att världen är en BRA plats!

Men. För att leken ska bli just rolig och träna det vi vill se så behöver vi styra upp förutsättningarna lite.

Lika barn leka bäst

När det gäller valpar fungerar det bäst om de är ungefär lika stora och har ungefär samma lekstil. Det behöver så klart inte matcha perfekt, men riskerna för skador ökar betydligt om den ena valpen är betydligt större och tyngre än den andra. Om de har en helt olika approach till hur man leker, till exempel en som gillar att tacklas och brottas och en annan som gillar att leka jage, så är det upplagt för missförstånd. Många valpar reagerar dessutom starkt på hundraser som skiljer sig från hundar som de är vana att se – givetvis något att vänja valpen vid, men inte under fri lek.

Bra lek är avslappnad

Titta efter mjuka kurvor i valparnas kroppar, att de rör sig mjukt och studsigt. Blir det stelt och kantigt så är någon obekväm. Titta efter lekbugningar, och se hur den andra valpen svarar.

Bra lek är jämlik

Titta efter turtagning. Om en av valparna ALLTID är den som jagar, eller ALLTID är överst, så tyder det på en obalans som oftast inte är helt trevlig för den andra valpen. Olika valpar vill olika mycket, och när någon av dem tröttnar så behöver den andra också lugna ner sig ganska snabbt.

Valp och vuxen hund

Långt ifrån alla vuxna hundar gillar valpar de inte känner, därför bör valp och vuxen hund inte lämnas utan uppsikt förren man har konstaterat att den vuxne har accepterat valpen fullt ut. När det väl är gjort accepterar de allra flesta vuxna hundar i stort sett vad som helst från en liten valp. Valpen kan bete sig hur som helst, den vuxna hunden bara vänder undan. Det tillhör ovanligheterna att en liten valp blir åthutad (det kommer senare, när ”valpkortet” är förbrukat).

På filmen nedan ser ni balanserad lek mellan en valp och en vuxen hund. Det kan se ut som allvar, men notera att båda är lika involverade. Ni ser också tydligt hur Mårran (den äldre hunden) finner sig i att Valle beter sig som en liten terrorist…

Men en vuxen hund kan fortfarande ställa till problem – helt enkelt genom sin storlek och ibland iver! I filmen här under ser ni första gången Midori träffade Valle (här 2 år gammal) utan galler emellan. Han är överlycklig, och förstår inte alls varför hon inte vill leka!

Ni ser också hur han istället tar ut sin frustration på Mårran, som aldrig någonsin berättade för honom att hon inte uppskattade att bli biten… Jag borde gått in och styrt upp deras lek mycket tidigare i deras relation, det är inte rimligt att en snäll äldre hund ska utsättas för visserligen vänlig men våldsam lek från en unghund som inte vet sin storlek. Det är ett exempel på ojämlik lek.

Och ja, Midori var en fegråtta när hon var liten!

Nästa film är ungefär två veckor senare. Valle har börjat lära sig hur han kan få leken att fortsätta genom att lägga sig ner och Midori har tuffat till sig. Lite grann…

Varningstecken

Inte alla hundar lär sig av sig själva vad som är lämplig lek som är rolig för alla – vissa valpar är helt enkelt mer aktiva, har ett buffligare kroppsspråk, har svårare att läsa av andra hundar, saknar impulskontroll, eller tycker helt enkelt att det är kul att brottas lite.

Var extra uppmärksam på följande:

  • Stelt kroppsspråk
  • Spända ansiktsuttryck
  • Plötsligt långsamma rörelser
  • Oupphörligt skällande
  • En valp välter upprepade gånger den andra
  • En valp håller nere den andra
  • En valp slutar inte jaga den andra, även när den försöker gå därifrån
  • Någon av valparna blir alltför exalterad

Om en valp har dåliga lekvanor så beror det INTE på att den är ”dominant” eller ”elak”, utan på att den inte kan hundspråk tillräckligt bra än eller på att den inte kan tänka när den blir uppspelt. Ofta båda. Det behöver den hjälp att få lära sig!

Filmen nedan är definitivt något som aldrig hade hänt idag – jag hade brutit direkt jag såg första varningstecknet. Det är inte bra erfarenheter för någon av valparna. Så jag skäms lite när jag lägger ut den, men samtidigt känns det skönt att jag numera vet bättre! Och jag tänker att om det hjälper någon annan hundägare att komma ihåg att bryta när varningstecknen dyker upp så har den iallafall gjort någon nytta.

Valparna (kelpien Midori och en ny labradorkompis) hade lekt fint tillsammans i ca tio minuter när det här hände. Deras lekstil är lite olika, och när Midori blir trött och lekkamraten fortsätter tacklas så lackar hon ur. Jag upprepar: detta är INTE något som valpar bör ”få göra upp själva”. Det är INTE något som den andra valpen ”lär sig en läxa” av. Det är en situation som båda lämnar med dåliga erfarenheter, och som aldrig borde fått hända.

Förebygg och åtgärda vid behov

Lek behöver alltså övervakas, och helst brytas INNAN någon valp blir för trött eller för uppspelt. Det är en bra regel att bryta med jämna mellanrum även om leken fungerar bra, bara ta valparna åt varsitt håll och låt dem lugna sig lite och göra något annat. Vill de fortfarande leka efter pausen? Utmärkt, fortsätt lite till. Sedan en ny paus. På så sätt blir risken mycket mindre att något går snett på grund av övertrötta valpar som inte klarar att coola ner på egen tass. De vänjer sig också vid att ibland är det paus i leken, och då gör man annat kul ihop med sin människa!

Förebygg

Att gå en liten promenad tillsammans, sedan göra en aktivitet, till exempel leta godis, en bit ifrån varandra, och sedan låta valparna få hälsa INNAN man släpper ihop dem är lämpligt. Då får de tid på sig att vänja sig vid varandra och man hinner se om någon av dem verkar obekväm.

När valpar hälsar på varandra i koppel bör kopplet vara slakt och hållas så att de inte trasslar in sig. Var beredda att byta hand runt varanda för att hänga med i svängarna.

Dela sedan på valparna genom att båda samtidigt kortar kopplet och lockar valparna på varsitt håll med en godis.

Ta sedan av all utrustning och se till att området är inhägnat. Ha gott om tid, det kan ta en stund innan ni får tag på valparna igen! Håll er i rörelse och undvik att valparna blir fast i ett hörn.

Åtgärda

Om du märker att leken börjar gå överstyr så gå närmare valparna och locka på dem. Även om ni inte får tag på båda (eller någon) direkt så brukar det bryta leken, och den valp som är obekväm får en möjlighet att gå till sin människa för trygghet. Ta det lugnt, speedade valpar kan ta en stund att få in! Det kan underlätta att lyfta upp den fångade valpen i knät, utom räckhåll för dess kompis.

-”LÄGG AV” -”Jaja…vad du var känslig…”
Dags att ta en lekpaus!

Du kanske också gillar…

Rockets första lektioner

Rockets första lektioner

Vad är viktigast för valpen att lära sig? Det beror på vem du frågar. För mig handlar det i stora drag om: Världen är...

Första veckan med Rocket

Första veckan med Rocket

Måndag Roadtripp till Stockholm för att hämta Väldigt Liten Valp. Sex timmar upp, sex timmar hem. Rocket placerade sig...

Roadtripp med valpbesök!

Roadtripp med valpbesök!

I lördags var vi på roadtripp. Stockholm tur och retur för att träffa valpkullen på kennel Ooo, och för första gången...

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *